Darila namenjena zaposlenim in njihovim otrokom

Darila namenjena zaposlenim in njihovim otrokom

Darila namenjena zaposlenim in njihovim otrokom

Darila namenjena zaposlenim

DOHODNINA: Darilo zaposlenemu je neobdavčeno, če skupaj z drugimi bonitetami v mesecu ne presega vrednosti 15 eur in jih delodajalec ne zagotavlja redno in pogosto.

DDPO: Strošek je davčno nepriznan, ker je zasebne narave, obenem pa zato, ker boniteta ni obdavčena z dohodnino. Če bi bila boniteta obračunana, bi bil strošek davčno priznan.

DDV se ne odbija.

Primer:

  • Darilo v obliki vstopnice za prireditev ni obdavčeno z dohodnino in prispevki za socialno varnost, če vrednost vseh delavčevih bonitet v mesecu ne presega 15 eur in jih delodajalec ne zagotavlja redno ali pogosto. Če vstopnice zagotavlja redno, je celotna vrednost vstopnice obdavčena, tudi če znesek ne presega 15 eur.
  • Družba podari delavcu darilni bon za nakup v trgovskem centru v vrednosti 10 eur. Táko darilo sicer zagotovi dvakrat letno. Delavec ga prejme zato, ker je v delovnem razmerju pri tej družbi. Darilo ni obdavčeno z dohodnino in  prispevki za socialno varnost. Stroški niso davčno priznani, ker darilo ni obdavčeno z dohodnino, obenem pa je strošek zasebne narave.

 

Darila namenjena otrokom zaposlenih

Če je darilo dano otroku:

  • do starosti 15 let,
  • v mesecu decembru in
  • vrednost ne preseže 42 eur

od daril ni potrebno obračunati prispevkov in davkov. Če niso izpolnjeni vsi zgoraj navedeni pogoji (npr. darila niso dana v decembru) predstavlja darilo boniteto, ki bremeni enega izmed staršev. Darila otrokom so davčno priznan odhodek, ddv se ne odbija.

Sorodne objave

Novice