DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM – KDAJ NISO OBDAVČENA?

DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM – KDAJ NISO OBDAVČENA?

Sigurno ste že začeli zbirati ideje, kako boste letos ob novem letu obdarili poslovne partnerje. Pred izbiro darila pa je dobro preveriti, kako je poslovno darilo obdavčeno oziroma kaj morate narediti, da boste ob obdaritvi poslovnih partnerjev delovali skladno z davčno zakonodajo.

Ali ste vedeli da mora podjetje (organizacija, oseba, ki opravlja dejavnost), ki daje darila poslovnim partnerjem, pred izročitvijo darila pridobiti davčno številko obdarjenca? To mora pridobiti ne glede na to ali je darilo obdavčeno ali ne. Darila poslovnim partnerjem namreč predstavljajo po Zakonu o dohodnini drug dohodek. Zaradi tega priporočamo, da o danih darilih vodite evidenco.

V določenih primerih je potrebno od daril tudi obračunati dohodnino po stopnji 25%. Samo če vrednost darila ne presega 42 eur oziroma če vrednost vseh daril prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eur, dohodnine ni potrebno obračunati in o danem darilu ni potrebno poročati davčni upravi. Če darilo ne presega 80 eur, podjetju ni potrebno plačati davka, mora pa o izplačilu poročati davčni upravi. Če pa darilo presega zgoraj omenjene številke, mora podjetje izračunati in plačati akontacijo dohodnine za obdarjenca v višini 25 %. Pri tem naj poudarimo, da je z vrednostjo darila mišljena tržna vrednost, ki vključuje DDV.

V skladu z Zakonom o davku od dohodka pravnih oseb spadajo darila poslovnim partnerjem (z logotipom ali brez) med stroške reprezentance, ki so davčno priznani le delno (50% vrednosti).

Sigurno se boste ob nakupu daril tudi vprašali kaj pa z DDV-jem: ali DDV lahko uveljavljate kot odbitek DDV ali ne? Zakonodaja določa, da ob nakupu  poslovnih daril manjših vrednosti podjetje lahko uveljavila odbitek DDV, če so pri tem izpolnjeni naslednji trije pogoji:
• vrednost je omejena na 20 evrov,
• ne sme biti protidobave blaga ali storitve s strani prejemnika darila,
• darilo se daje v okviru opravljanja dejavnosti prejemnika, občasno in ne vedno istim osebam.
Če pogoji niso izpolnjeni se DDV ne sme odbiti.

 11-12-2017

Sorodne objave

Novice