DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM

DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM

DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM

Prihaja čas obdarovanja poslovnih partnerjev. Pri izbiri poslovnega darila je dobro vedeti, kdaj so darila predmet obdavčitve z dohodnino in DDV ter kdaj predstavljajo davčno priznan strošek.

Davčno priznavanje stroškov je odvisno od vrste ugodnosti in od tega ali je obdavčeno z dohodnino. Obdavčitev z dohodnino je odvisna od:

  • vrste prejemnika,
  • vrednosti darila,
  • razmerja med izplačevalcem in prejemnikom darila.

V nadaljevanju obravnavamo obdavčitev daril, ki jih namenimo poslovnim partnerjem, fizičnim osebam.

Kdaj je darilo davčno priznan strošek?

Poslovna darila, stroški pogostitve in zabave ob poslovnih stikih podjetnika s poslovnim partnerjem, se davčno obravnavajo kot strošek reprezentance, kar pomeni, da so 50 % davčno priznani.

Darila manjših vrednosti, kot so na primer svinčniki, kaše, majice, obeski za ključe, vžigalniki in podobni izdelki z reklamno vsebino – zavezančev logotip –  ki jih zavezanci kot propagandni material za promoviranje svoje dejavnosti delijo po sejmih ipd., se lahko štejejo kot strošek reklame, ki je v celoti davčno priznan.

DDV

Od daril, katerih vrednost ne preseže 20 evrov in so dana pod predpisanimi pogoji, kar pomeni, da družba podari darilo v okviru opravljanja dejavnosti, občasno in ne istim osebam, zavezanec ne obračuna DDV, čeprav je ob nabavi  oziroma izdelavi uveljavil odbitek DDV. Priporočljivo je voditi evidenco.

Kdaj so darila obdavčena z dohodnino?

Če smo poslovnemu partnerju podarili darilo v znesku, ki presega 42 evrov oziroma je v davčnem letu prejel več daril, katerih skupna vrednost presega 84 evrov, moramo partnerju obračunati drug prejemek in poročati na obrazcu REK-2 in iREK. Za pripravo obračuna potrebujemo njegove osebne podatke, kot so ime in priimek ter davčna številka.

Če darilo presega omenjene zneske, se obdavči razlika med neobdavčeno vrednostjo in vrednostjo podarjenega darila. Od razlike se obračuna dohodnina.

Davčni odtegljaj ni potrebno odtegniti in plačati, če znesek dohodnine ne presega 20 evrov. V tem primeru le poročamo na obrazcih REK-2 in iREK, darilo pa bo obdavčeno na letni ravni in zajeto v letnem obračunu dohodnine prejemnika darila.

Priporočamo, da ima družba seznam prejemnikov daril v posameznem davčnem letu, saj ga lahko tako ob morebitnem davčnem nadzoru uporablja za dokazovanje, da so izpolnjeni pogoji za neobdavčitev.

Sorodne objave

Novice