DARUJTE DEL DOHODNINE

November 23, 2018 DARUJTE DEL DOHODNINE

Od leta 2007 lahko vsi dohodninski zavezanci del svoje odmerjene dohodnine (do 0,5%) namenite organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom. Če se odločite za takšen način doniranja, ne boste v ničemer finančno prikrajšani. Donacija namreč ne vpliva na višino vračila ali doplačila vaše dohodnine. Čas za odločitev ali boste komu namenili del dohodnine za leto 2018 imate samo še do konca leta.

Komu lahko donirate?

Dohodnino lahko namenite enemu ali največ petim upravičencem, ki so objavljeni na Seznamu upravičencev do donacij za leto 2018. Na seznamu je objavljenih več kot pet tisoč upravičencev, med katerimi so humanitarne organizacije, zdravstvene, kulturne, športne organizacije in tudi organizacije s področja zaščite in reševanja. Če se donacija nameni enemu upravičencu, se mu lahko dodeli največ 0,5% od odmerjene dohodnine; če pa se razdeli med več upravičencev, pa se lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3% ali 0,4% dohodnine.

Kako doniraš?

Poseben obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije  morate oddati osebno ali po pošti na finančni urad, kjer imate prebivališče. Še preprosteje donirate preko portala eDavki, kjer izpolnete obrazec Doh-Don Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije. Vanj preprosto vpišete davčno številko prejemnika donacije in obrazec oddate.
Zahteva se bo prvič upoštevala za tisto odmerno leto, v katerem je bila poslana. To pomeni, da se zahteva, ki jo boste poslali v letu 2018 upoštevala pri odmeri dohodnine za leto 2018, ki pa se izvaja v letu 2019. Vložena zahteva velja do preklica ali do spremembe zahteve. Zahtevo torej vložite le takrat, ko jo vlagate prvič ali če želite del dohodnine za donacije nameniti komu drugemu.

Kako smo donirali v letu 2017?

Po podatkih finančne uprave se je za donacijo dela dohodnine za leto 2017 odločilo več kot 461 tisoč zavezancev, kar znaša okoli 30 odstotkov zavezancev. Skupno  se je nabralo skoraj 4,6 milijona evrov. Če še niste izbrali organizacije, ki ji boste donirali del svoje dohodnine, storite to čimprej. Odločitev, da namenite del dohodnine za leto 2018 za donacije, morate posredovati FURS-u do konca leta.

 

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>