FINANČNA UPRAVA BO IZ TUJINE PREJELA PODATKE O TRANSAKCIJSKIH RAČUNIH

FINANČNA UPRAVA BO IZ TUJINE PREJELA PODATKE O TRANSAKCIJSKIH RAČUNIH

Če Finančni upravi še niste sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, svetujemo, da to storite čim prej. Če boste to storili sami, še preden bo do podatka o vašem računu v tujini prišel davčni organ, se boste lahko izognili kazni.

Vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, mora tega, v skladu z zakonom v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. Če tega ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 EUR, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 EUR, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 EUR. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe.

Od prihodnjega leta dalje bo Finančna uprava RS na podlagi avtomatične izmenjave informacij prejela podatke o transakcijskih računih, ki jih imajo rezidenti (pravne in fizične osebe) Slovenije odprte v tujini. To pomeni, da bo prejela podatke o vseh  računih  vključno s podatkom o stanju na računu ali vrednostjo računa. V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) bo prejela tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na račun med koledarskim letom. Seznam držav, ki so pristopile k izmenjavi informacij o finančnih računih in časovnica izmenjave je objavljena na strani OECD:

http://www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax-information/mcaa-signatories.pdf

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice