FURS POSLAL PRVE INFORMATIVNE IZRAČUNE DOHODNINE ZA LETO 2015

FURS POSLAL PRVE INFORMATIVNE IZRAČUNE DOHODNINE ZA LETO 2015

FURS Furs je 31. marca odposlala prve informativne izračune za dohodnino za leto 2015. Zavezanci so jih na dom prejeli po pošti v prvih dneh aprila. V prvem svežnju je prejelo dohodnino 930.430 zavezancev, od tega 237.996 (25,6%) z doplačilom, 273.441 (29,4%) z vračili, 418.993 (45,0%) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2016, preveč plačano dohodnino pa bo FURS nakazal 1. junija 2016.

Če ste informativni izračun dohodnine prejeli, ga natančno poglejte in preverite, da so vključeni podatki o vseh dohodkih, ki ste jih prejeli lansko leto. Te podatke primerjajte s svojimi podatki, ki ste jih prejeli od izplačevalca. Preverite tudi, če so vzdrževani družinski člani pravilno upoštevani. V kolikor ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je davčna obveznost izkazana prenizko ali previsoko, morate najpozneje 3. maja 2016 podati ugovor.  Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora bo davčni organ izdal dohodninsko odločbo. Če se z informativnim izračunom strinjate vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

FURS sporoča, da zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine. Ugovora ni treba predložiti, če razlika med zneskom dohodkov iz informativnega izračuna in iz obvestila, prejetega s strani izplačevalca, v skupnem znesku ne presega 1 EUR.

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice