INFORMATIVNI IZRAČUNI DOHODNINE ZA LETO 2017

INFORMATIVNI IZRAČUNI DOHODNINE ZA LETO 2017

959.789 zavezancev za dohodnino bo v tem tednu po navadni pošti prejelo informativne izračune za dohodnino za leto 2017. Če ste tudi vi med njimi, preverite, ali so vključeni podatki o prejetih dohodkih pravilni. Preverite tudi, ali imate upoštevane olajšave o vzdrževanih družinskih članih. Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila 2018.

Preverite pravilnost podatkov

Zavezanci za dohodnino, ki boste v tem tednu prejeli informativne izračune za dohodnino, morate le te natančno pregledati in preveriti pravilnost podatkov. Podatke preverite s podatki, ki ste jih prejeli od izplačevalcev vaših dohodkov. V kolikor so podatki nepravilni ali pomanjkljivi, morate do 30.4.2018 vložiti ugovor, na podlagi katerega vam do davčni organ izdal dohodninsko odločbo. Ugovora ni potrebno vlagati, če razlika ne presega 1 EUR.

Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Lahko pa oddate obrazec v papirnati obliki, ki ga prejmete na vseh finančnih uradih ali si ga natisnete s spletne strani Finančne uprave RS.

Če ugovora ne vložite, se to šteje za davčni prekršek, za katerega je predpisana globa od 250 EUR do 400 EUR.

Ugovor lahko vložite tudi, v kolikor niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, pa bi jo želeli uveljavljati.

V kolikor pa se z informativnim izračunom strinjate, vam ni potrebno storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo informativni izračun samodejno postal odločba.

Dohodki iz tujine

Če ste v letu 2017 prejeli kakršnekoli dohodke iz tujine in jih niste napovedali že med letom, morate to storiti v ugovoru zoper informativni izračun. V kolikor pa informativnega izračuna niste prejeli, ker so edini dohodki, ki jih prejemate, prejeti iz tujine, ste dolžni vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice