IZJAV ZA TRANSAKCIJE Z NEPREMIČNINAMI NE BOMO VEČ POSREDOVALI FURSU

January 11, 2019 IZJAV ZA TRANSAKCIJE Z NEPREMIČNINAMI NE BOMO VEČ POSREDOVALI FURSU

Davčnim zavezancem ob nakupu oziroma prodaji, najemu ali leasingu nepremičnine ni potrebno več prek eDavkov oddajati izjav glede obdavčitve transakcij z nepremičninami.

Davčna zavezanca, ki sta se dogovorila za nakup oziroma prodajo, najem ali leasing nepremičnine, ki je oproščena plačila DDV, se lahko dogovorita, da bo prodajalec oziroma najemodajalec za transakcijo, ki bi morala biti oproščene plačila DDV, obračunal DDV po predpisani stopnji. Dogovor je v interesu prodajalca oziroma najemodajalca, saj to vpliva na njegov odbitek DDV. Do dogovora pa lahko pride le, če sta oba zavezanca identificirana za DDV in ima kupec oziroma najemnik pravico do odbitka celotnega DDV.

Do sedaj sta morala oba davčna zavezanca davčnemu organu predložiti vsak svojo izjavo po 45. členu ZDDV-1 v elektronski obliki prek sistema eDavki (obrazec DDV-Iz). Predložiti sta jo morala do zadnjega delovnega dne meseca, ki sledi mesecu, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek (prodaja, začetek najema). Da sta bila prepričana, da je tudi nasprotna stranka predložila izjavo, sta se običajno dogovorila, da sta drug drugemu posredovala potrdilo z eDavkov o predloženi izjavi. Iz potrdila je bilo vidno, da je izjava oddana ter tudi da je bila oddana pravočasno. Neoddana ali prepozno oddana izjava ene strani ima namreč lahko velike negativne finančne posledice za prodajalca oziroma najemodajalca.

Po novem pa za transakcije z nepremičninami, za katere bo obdavčljivi dogodek nastal od vključno 1. 12. 2018 dalje, ni treba več predlagati izjav glede obdavčitve transakcij z nepremičninami preko eDavkov. Morata pa davčna zavezanca navedeno izjavo oziroma pisni dogovor o obdavčitvi transakcije z DDV-jem še vedno skleniti. Na zahtevo davčnega organa bosta namreč še vedno morala dokazati obstoj pisnega dogovora o obdavčitvi transakcije v zvezi z nepremičnino, dokazati pa bosta morala tudi da je bil pisni dogovor sklenjen pred opravljeno dobavo.

Zaradi navedene spremembe predlagamo, da izjavo oziroma pisni dogovor sklenete ob podpisu kupoprodajne ali najemne pogodbe. Dogovor o obdavčitvi transakcije z nepremičnino lahko vključite tudi v pogodbo ali pa ga priložite pogodbi.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>