KAJ MORATE NAREDITI, ČE NISTE PREJELI INFORMATIVNEGA IZRAČUNA DOHODNINE

KAJ MORATE NAREDITI, ČE NISTE PREJELI INFORMATIVNEGA IZRAČUNA DOHODNINE

Finančna uprava je konec maja poslala drugi in hkrati zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2014. Če informativnega izračuna dohodnine niste prejeli, lahko prek iTočke, ki je dostopna na spletni strani eDavki (https://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Faq/Faq.aspx) z vnosom svoje davčne številke preverite, ali vam je Finančna uprava informativni izračun dohodnine poslala na dom.

Če je bil informativni izračun dohodnine poslan, pa ga niste prejeli, lahko na pristojnem finančem uradu zaprosite za kopijo informativnega izračuna dohodnine. Če pa do danes (15. junija) na dom ne boste prejeli informativnega izračuna dohodnine, morate dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer do 31. julija 2015. Napovedi dohodnine vam ni potrebno vložiti (zato  vam jo FURS tudi ni poslal), če:

  • dohodki, od katerih se plačuje dohodnina, ne presegajo zneska splošne olajšave, to je za leto 2014 3.302,70 evrov,
  • dohodki, od katerih se plačuje dohodnina, poleg pokojnine, od katere v skladu z zakonom ni bila odtegnjena ali plačana akontacija dohodnine in pri akontaciji dohodnine niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne presega 80 evrov.

Napovedi tudi ni potrebno oddati dijaku ali študentu, ki izpolnjuje pogoje za priznanje študentske olajšave in njegovi dohodki za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja posredovanje dela dijakom in študentom v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, ne presegajo 2.477,03 EUR.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani Finančne uprave. Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Sorodne objave

Novice