KAKO DO E-BOLNIŠKEGA LISTA?

KAKO DO E-BOLNIŠKEGA LISTA?

ZZZS z naslednjim letom uvaja elektronski bolniški list (eBOL). Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1.2.2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL-e prek spletnega sistema SPOT (prej eVEM), kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo mogli več zahtevali, da jim bolniški list dostavijo v papirni obliki. V ta namen bodo morali delodajalci pravočasno pridobiti dostop do portala SPOT.

Po novem po bolniški list ne bo več potrebno hoditi v ambulante, niti jih ne bo potrebno pošiljati delodajalcu. Zavod za zdravstveno zavarovanje namreč z naslednjim letom uvaja novost na področju izdajanja bolniškega lista. Dosedanjo potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v papirni oblik (obrazec BOL) bo zamenjalo potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v elektronski obliki- elektronski bolniški list (eBOL).

Od 1.januarja dalje bodo delodajalci lahko na spletnem portalu SPOT (prej eVEM) prevzeli elektronske bolniške liste za svoje zaposlene. V januarju bo možno še dobiti tiskane bolniške liste, od februarja dalje pa tiskanih bolniških listov ne bo več. Zdravniki od 1.2.2020 dalje bolniških listov ne bodo več tiskali. Delodajalci bodo tako do bolniških listov za bolniške odsotnosti po 1.2.2020, dostopali le še preko portala SPOT.

Na portalu SPOT bodo elektronski bolniški listi na voljo v PDF in XML obliki. Omogočen bo prikaz vseh izdanih eBOL za izbrano obdobje za izbranega delodajalca. Iz prikazanega seznama eBOL bo možno izbrati eBOL za posameznega delavca, omogočen bo tudi prenos vseh eBOL za vse zaposlene, ki jim je bil v izbranem obdobju izdan eBOL.

Pooblaščanje za eBOL: Kaj mora urediti delodajalec?

Pooblaščanje za eBOL osebe, ki jim bo po pooblastilu omogočeno urejanje podatkov, bo moral opraviti zakoniti zastopnik podjetja. Dosedanja pooblastila zaposlenim ali računovodskim servisom ne pomenijo avtomatične razširitve pooblastil tudi za urejanje elektronskih bolniških listov (eBOL), zato bodo morali vsi delodajalci oddati nova pooblastila.

Najlažje bo pooblaščanje za eBOL urediti elektronsko – preko portala. Zakoniti zastopnik podjetja lahko s svojim digitalnim potrdilom vstopi v portal SPOT in uredi pooblastilo za eno ali več oseb, ki bodo urejale posamezne ali vse postopke, ki jih omogoča portal eVEM. Pooblastilo za eBOL boste na ta način lahko uredili po 1. 1. 2020.

Če boste pooblastilo urejali pisno boste morali izpolniti vlogo ter jo oddati na katerikoli točki SPOT. Nov obrazec za urejanje pooblastil, v katerem bo vključena tudi nova storitev eBOL,  bo na portalu objavljen predvidoma v tednu po 16. 12. 2019. Tako se bo vlogo na točko SPOT lahko oddalo še pred prazniki, pooblastila na portalu pa se bodo uredila po 1. 1. 2020.

Sorodne objave

Novice