KAKO PRIDOBITE DAVČNO ŠTEVILKO ZA NOVOROJENČKA

KAKO PRIDOBITE DAVČNO ŠTEVILKO ZA NOVOROJENČKA

Vsaka oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji je vpisana v davčni register. Vpis se izvede na podlagi vloge za vpis v davčni register ali po uradni dolžnosti. Ob vpisu v davčni register se osebi dodeli davčna številka, to je identifikacijski znak, ki se uporablja v zvezi z vsemi davki. Davčna številka je sestavljena iz osem številk; sedem je naključno izbranih, osma pa je izračunana po posebnem modelu.

Novorojenček, s stalnim oziroma začasnim prebivališčem v Sloveniji, se vpiše v davčni register po uradni dolžnosti. Vpis v davčni register izvede finančni urad samoiniciativno. Potrdilo o davčni številki novorojenčka prejmeta starša po pošti približno v mesecu dni po otrokovem rojstvu.

Včasih pa starša potrebujeta potrdilo o davčni številki takoj po rojstvo. Potrebujeta ga namreč tudi za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana pri izplačilu plač in nadomestil plač. V tem primeru ga lahko pridobita na kateremkoli finančnem uradu. Potrebujeta le izpolnjen obrazec DR-02, ki ga dobita na finančnem uradu ali na internetni strani FURS, veljavno osebno izkaznico ali potni list in otrokov rojstni list. Potrdilo o dodeljeni davčni številki za novorojenčka prejmete takoj oziroma v nekaj dneh po pošti.

Primer izpolnjenega obrazca DR-02 najdete tukaj.

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice