KAKO ZMANJŠATI STROŠKE PLAČILNIH STORITEV PRI PLAČEVANJU DRŽAVI

KAKO ZMANJŠATI STROŠKE PLAČILNIH STORITEV PRI PLAČEVANJU DRŽAVI

Podjetniki in druge osebe, ki opravljate dejavnost, morate vsak mesec plačati štiri različne prispevke za socialno varnost in še akontacijo dohodnine, če znesek akontacije presega 400 evrov (če znesek ne presega 400 eur se akontacija dohodnine plača v trimesečnih obrokih). Mesečno to pomeni 5 plačil oziroma 60 plačil na leto.

Ali veste, da lahko na enem plačilnem nalogu združite plačila, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno oziroma se nakažejo na isti transakcijski račun.  To pomeni, da lahko mesečno namesto petih različnih plačilnih nalogov izpolnite le tri in si tako zmanjšate stroške plačilnih storitev. Obvezno je treba ločeno plačati Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavodu za zdravstveno zavarovanje. S tretjim plačilnim nalogom, ki je namenjen proračunu Republike Slovenije, pa lahko plačate skupaj akontacijo dohodnine, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za primer brezposelnosti.

Pozorni pa morate biti na sklic, ki ga navedete pri plačilu. Sklic SI19 davčna številka-99996 omogoča, da z enim plačilnim nalogom poravnate vse davke v okviru posameznega prejemnika sredstev. S tem, ko  vpišete ta sklic, prostovoljno dopustite, da se s plačilom pokrivajo najstarejše davčne obveznosti po datumu zapadlosti. Zato ta sklic lahko uporabljate le, če vse davčne obveznosti plačujete redno. V nasprotnem primeru, ko želite pokriti točno določeno davčno obveznost, pa ne smete uporabiti splošnega sklica 99996, ampak morate za vsako vrsto davka narediti ločen plačilni nalog in navesti sklic, ki se uporablja zanj.

S 1. marcem 2018 pa lahko plačujete vse davke in prispevke tudi brez stroškov plačilnih storitev. Uprava Republike Slovenije za javna plačila namreč omogoča  plačevanje obveznih dajatev brez stroškov plačilnih storitev na plačilnih mestih UJPlačam s plačilnimi karticami (Mastercard, Maestro, Visa in Karanta) in z mobilnimi denarnicami, ki podpirajo plačevanje s plačilnimi karticami. Preverite tukaj kje imate najbližje plačilno mesto UJPlačam.

Sorodne objave

Novice