KDAJ UPORABA PARKIRNEGA PROSTORA NI BONITETA

October 8, 2019 KDAJ UPORABA PARKIRNEGA PROSTORA NI BONITETA

Uporaba parkirnega prostora za parkiranje vozila se ne šteje za boniteto, če je to parkirišče zagotovljeno v zvezi z zaposlitvijo, torej blizu kraja opravljanja dela in praviloma v času opravljanja delovnih obveznosti.

Davčni organ je avgusta podal novo pojasnilo glede obdavčitve uporabe parkirnega mesta s strani zaposlenih. V pojasnilu je jasno razmejil, kdaj se uporaba parkirnega prostora za zaposlenega šteje za boniteto in kdaj ne.

Davčni organ pojasnjuje, da se za boniteto ne šteje uporaba parkirnega prostora za parkiranje lastnega ali službenega vozila (čeprav se ga uporablja v zasebne namene), če je to parkirišče zagotovljeno v zvezi z zaposlitvijo. To pomeni, da je parkirno mesto blizu kraja opravljanja dela in da se vozilo parkira v času opravljanja delovnih obveznosti. Pri tem ni pomembno, na kakšen način je delodajalec pridobil parkirno mesto (lastništvo ali najem) niti to, koliko oseb lahko uporablja to parkirno mesto (ali je dovoljeno parkiranje vsem ali le določenim delavcem). Prav tako ni pomembno, ali delavec parkirno mesto uporablja za parkiranje lastnega ali službenega vozila, katerega ima zagotovljenega tudi za privatne namene.

Če pa delodajalec delojemalcu parkirno mesto zagotavlja izključno za privatne namene (npr. blizu kraja prebivanja zaposlenega), se taka uporaba parkirnega prostora šteje za boniteto, od katere je potrebno obračunati vse prispevke in dohodnino. Znesek bonitete se v tem primeru določi na podlagi primerljive tržne cene, če pa te ni mogoče določiti, pa na podlagi stroška, ki je nastal pri delodajalcu v zvezi z zagotavljanjem bonitete. Vrednost bonitete se zmanjša za plačila, ki jih delojemalec plača delodajalcu v zvezi z zagotavljanjem te bonitete.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2020 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>