MINIMALNA PLAČA Z LETOM 2019 VIŠJA ZA 29 EUR

January 7, 2019 MINIMALNA PLAČA Z LETOM 2019 VIŠJA ZA 29 EUR

Konec leta je bil sprejet Zakon o spremembah Zakona o minimalni plači, ki določa višino minimalne plače, način določanja in tudi objavo. Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom se s 1.1.2019 s sedanjih 842,79 EUR bruto (638 EUR neto) zvišuje na 886,63 EUR bruto (667 EUR neto). Novo minimalno plačo morajo delodajalci izplačati, četudi je v pogodbah o zaposlitvi določena nižja plača.

Leta 2020 se bo minimalna plača znova zvišala na 940,58 EUR bruto (700 EUR neto), s tem letom pa bodo iz minimalne plače izvzeti tudi vsi dodatki. Tako v minimalni plači ne bodo več vključeni dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami (npr. dodatek za delovno dobo, težje razmere dela,…) kot tudi del plače za delovno in poslovno uspešnost, dogovorjen s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Od 1. januarja 2021 dalje se bo minimalna plača določala po posebni formuli, ki naj bi zagotavljala, da bo minimalna plača vsaj 20% višja od minimalnih življenjskih stroškov. Lahko se bo določila tudi v višjem znesku, vendar pa znesek ne bo smel biti višji od zneska minimalnih življenjskih stroškov, povišanih za 40 %. Višino minimalne plače bo določil minister, pristojen za delo, in ga objavil v Uradnem listu Republike Slovenije najkasneje v roku treh mesecev po spremembi zneska minimalnih življenjskih stroškov.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>