NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI NAKUPU RABLJENEGA VOZILA IZ TUJINE

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI NAKUPU RABLJENEGA VOZILA IZ TUJINE

Kadar se odločate na nakup rabljenega vozila iz tujine, je potrebna posebna pozornost predvsem takrat, kadar sami neposredno vozila ne kupujete v tujini temveč to prepustite raznim posrednikom, ki delujejo na domačem trgu. Sum vzbujajo tudi prodajalci, ki so bili lastniki vozila zelo kratek čas ali če se prodaja razmeroma novo vozilo, pa je prodajalec že tretji ali četrti lastnik vozila.  Hitro se namreč lahko zgodi, da ste pri izjemno ugodnem nakupu avtomobila vpleteni v kaznivo dejanje.

FURS je na svojih spletnih straneh navedel nekaj namigov, kako se lahko temu izognete:

  • Ob nakupu vedno zahtevajte originalno dokumentacijo (prometno dovoljenje, račune, kupoprodajne pogodbe, homologacijo, dokazilo o plačanih dajatvah, zavarovalno polico), ki jo natančno preglejte, saj je lahko ponarejena. Na to kažejo nečitljivi ali delno izbrisani podatki, nečitljivi ali delno izbrisani pečati uradnih organov, slovnične napake v besedilu.
  • Račun mora vsebovati vse predpisane podatke v skladu z Zakonom o davku na dodano vrednost. Če vozilo prodaja pravna oseba identificirana za DDV, preverite veljavnost številke na spletni strani Evropske komisije
  • (http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?selectedLanguage=EN)
  • Plačilo za nakup vozila je treba izvršiti preko transakcijskega računa. Če se plačilo delno izvrši v gotovino, je treba od prodajalca zahtevati ustrezno dokazilo o plačilu, iz katerega je med drugim tudi razvidno, katera oseba je denar prejela. Prejemnika gotovine se identificira z vpogledom v osebni dokument.
  • Za konkretno vozilo se lahko na spletnih straneh preveri, ali je zanj dejansko plačan DMV (https://edavki.durs.si/OpenPortal/CommonPages/Documents/New_DMV_Vpogled.aspx) ter če so na vozilu zastavne pravice (https://www.ajpes.si/rzpp/).

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice