NAKUP BLAGA V EU- VESTE OMEJITVE?

June 26, 2019 NAKUP BLAGA V EU- VESTE OMEJITVE?

Poletje je čas dopustov in potovanj. Na potovanjih pogosto kupimo kakšen izdelek, ki nam je všeč, je ugoden ali pa ga še ni možno kupiti v Sloveniji. Za fizične osebe ob prihodu v Slovenijo ni omejitev glede tega, kaj smo kupili in nosimo s seboj, pod pogojem, da smo kupili izdelek za osebno rabo. Vsi davki (DDV in trošarina) so plačani v državi v kateri smo izdelek kupili, zato v Sloveniji nismo dolžni plačati ničesar.

Kljub navedenemu pa obstajajo omejitve pri nakupu tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, pri nakupu novih prevoznih sredstev (npr. avtomobilih, čolnih, itd.) ter pri nakupih blaga v določenih delih nekaterih držav članic s posebnim statusom. Prav tako pa obstajajo tudi omejitve pri prenosu gotovine med državami EU.

26-6-2019

Trošarine tudi ne boste plačali ob nakupu goriv, če je gorivo v standardnih rezervoarjih motornih vozil, plovil ali letal kot pogonsko gorivo v teh vozilih ali če boste kupili rezervno gorivo v prenosnih posodah v količini do 10 litrov.

Omejitve pri nakupih blaga v določenih delih nekaterih držav članic s posebnim statusom

Če boste kupili izdelek na Ferskih otokih in Grenlandiji na Danskem, Helgolandu in Büsingen v Nemčiji, v francoskih prekomorskih ozemljih, Ceuta in Mellila v Španiji, v Livigno, Campione d’Italia in italijanskem delu Luganskega jezera, se bodo ob uvozu plačali vsi davki, trošarine in druge uvozne dajatve, kot za blago, ki se uvaža iz tretjih držav, četudi gre tu za ozemlja držav članic EU.

Nasprotno uvoznih dajatev ne boste plačali ob nakupu blaga na Kanarskih in Kanalskih otoki, francoskih čezmorskih departmajih, četudi niso del davčnega območja EU.

Gotovina

Če nameravate potovati v EU ali iz nje odpotovati z gotovino v znesku 10 000 evrov ali več (ali v enakovrednem znesku v drugi valuti), morate znesek prijaviti carinskemu organu. Če tega ne storite, lahko carinski organi zadržijo vašo gotovino, poleg tega pa vam grozi plačilo globe. Carinski organi lahko opravijo tako osebni pregled kot pregled prtljage ali vozila.

Če želite na potovanje med državami EU s seboj nesti gotovino v znesku 10 000 evrov ali več (ali enakovreden znesek v drugi valuti), morate pri carinskih organih države izstopa, vstopa in tranzita preveriti, ali je treba znesek prijaviti. Državljanom države članice EU v Sloveniji ni potrebno prijaviti vnos gotovine nad 10.000 evrov.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>