NAMENITE DEL DOHODNINE ZA DONACIJO

NAMENITE DEL DOHODNINE ZA DONACIJO

Vsak zavezanec za dohodnino lahko del svoje odmerjene dohodnine (do 0,5%) nameni za donacije organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom. Če se odločite za takšen način doniranja, ne boste v ničemer finančno prikrajšani. Donacija namreč ne vpliva na višino vračila ali doplačila vaše dohodnine. Čas za odločitev imate samo še do konca leta.

Kako doniraš?

Poseben obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije« (najdete ga na naslednji povezavi goo.gl/niQatr ) morate oddati preko sistema eDavki ali osebno oziroma po pošti na finančni urad, kjer imate prebivališče.

Vložena zahteva velja do preklica ali do spremembe zahteve. To pomeni, da vam ni treba vsako leto vlagati nove zahteve. Vložite jo le takrat, ko jo vlagate prvič ali če želite del dohodnine za donacije nameniti komu drugemu.

Komu lahko doniraš?

Dohodnino lahko namenite enemu ali največ petim upravičencem, ki so objavljeni na Seznamu upravičencev do donacij za leto 2017: goo.gl/di99pw Na seznamu je objavljenih več tisoč upravičencev, med katerimi so humanitarne organizacije, zdravstvene, kulturne, športne organizacije in tudi organizacije s področja zaščite in reševanja. Če se donacija nameni enemu upravičencu, se mu lahko dodeli največ 0,5% od odmerjene dohodnine; če pa se razdeli med več upravičencev, pa se lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3% ali 0,4% dohodnine.

Kako so donirali v letu 2016?

Na spodnjem grafu je objavljenih prvih 10 prejemnikov dela dohodnine za leto 2016. Celoten seznam najdete na povezavi: goo.gl/LRwvXU.

6-11-2017

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice