NE POZABITE PRIJAVITI RAČUNOV PRI SPLETNIH BANKAH (REVOLUT, N26, MONESE,…)NA FURS

October 11, 2019 NE POZABITE PRIJAVITI RAČUNOV PRI SPLETNIH BANKAH (REVOLUT, N26, MONESE,…)NA FURS

Tudi Slovenci se vse pogosteje odločajo za odprtje računov pri spletnih bankah kot so Revolut, N26, Monese, bunq, TransferWise. Pri tem pa pozabljajo, da morajo tudi te račune prijaviti davčnemu organu v osmih dneh od odprtja. Če ste med njimi in še niste sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, svetujemo, da to storite čim prej. Če boste to storili sami, še preden bo do podatka o vašem računu v tujini prišel davčni organ, se lahko izognete kazni.

Računi pri tujih spletnih bankah se odpirajo iz najrazličnejših razlogov: od tega, da se znižajo bančni stroški, za plačevanje nakupov v tujini ter tudi ker oseba pri slovenski banki ne more odpreti računa. Spletne banke omogočajo prejem debetne kartice, prejemanje nakazil (npr. plače, honorarjev), neposredne bremenitve računa, dvigovanje na bankomatih ali plačevanje na račune drugih doma in v tujini. Tudi davčni organ vrne preplačilo davka na te račune.

Če imate spletne račune kot so Revolut, N26, Monese, bunq, TransferWise, jih ne pozabite prijaviti davčnemu organu v osmih dneh od odprtja. Davčnemu organu je potrebno sporočiti tudi vse spremembe podatkov (npr. datum zaprtja računa v tujini, ipd.) v osmih dneh po nastanku spremembe.

Prijavo tujih računov lahko oddate elektronsko preko eDavkov (obrazec DR-Račun), račun iz tujine pa lahko prijavite tudi na obrazcu DR-02 (v obrazec je potrebno vpisati identifikacijske podatke ter v rubriko 10 podatke o tujem računu). K prijavi morate priložiti dokumente, iz katerih so razvidni podatki o računu (npr. pogodba o odprtju bančnega računa, posnetek zaslona IBAN računa v Revolut/N26 aplikaciji, bančna kartica, bančna knjižica itd.), da lahko finančni urad preveri pravilnost oziroma točnost podatkov. Obrazec DR-Račun se lahko odda elektronsko preko edavkov, obrazec DR-02 pa preko eDavkov ali osebno oziroma po pošti na kateremkoli finančnem uradu.

Če prijave računa v tujini ne storite oziroma ne sporočite sprememb, vas davčni organ lahko oglobi od 200 do 1.200 EUR. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2020 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>