NE POZABITE PRIJAVITI RAČUNOV PRI SPLETNIH BANKAH (REVOLUT, N26, MONESE,…)NA FURS

NE POZABITE PRIJAVITI RAČUNOV PRI SPLETNIH BANKAH (REVOLUT, N26, MONESE,…)NA FURS

Tudi Slovenci se vse pogosteje odločajo za odprtje računov pri spletnih bankah kot so Revolut, N26, Monese, bunq, TransferWise. Pri tem pa pozabljajo, da morajo tudi te račune prijaviti davčnemu organu v osmih dneh od odprtja. Če ste med njimi in še niste sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, svetujemo, da to storite čim prej. Če boste to storili sami, še preden bo do podatka o vašem računu v tujini prišel davčni organ, se lahko izognete kazni.

Računi pri tujih spletnih bankah se odpirajo iz najrazličnejših razlogov: od tega, da se znižajo bančni stroški, za plačevanje nakupov v tujini ter tudi ker oseba pri slovenski banki ne more odpreti računa. Spletne banke omogočajo prejem debetne kartice, prejemanje nakazil (npr. plače, honorarjev), neposredne bremenitve računa, dvigovanje na bankomatih ali plačevanje na račune drugih doma in v tujini. Tudi davčni organ vrne preplačilo davka na te račune.

Če imate spletne račune kot so Revolut, N26, Monese, bunq, TransferWise, jih ne pozabite prijaviti davčnemu organu v osmih dneh od odprtja. Davčnemu organu je potrebno sporočiti tudi vse spremembe podatkov (npr. datum zaprtja računa v tujini, ipd.) v osmih dneh po nastanku spremembe.

Prijavo tujih računov lahko oddate elektronsko preko eDavkov (obrazec DR-Račun), račun iz tujine pa lahko prijavite tudi na obrazcu DR-02 (v obrazec je potrebno vpisati identifikacijske podatke ter v rubriko 10 podatke o tujem računu). K prijavi morate priložiti dokumente, iz katerih so razvidni podatki o računu (npr. pogodba o odprtju bančnega računa, posnetek zaslona IBAN računa v Revolut/N26 aplikaciji, bančna kartica, bančna knjižica itd.), da lahko finančni urad preveri pravilnost oziroma točnost podatkov. Obrazec DR-Račun se lahko odda elektronsko preko edavkov, obrazec DR-02 pa preko eDavkov ali osebno oziroma po pošti na kateremkoli finančnem uradu.

Če prijave računa v tujini ne storite oziroma ne sporočite sprememb, vas davčni organ lahko oglobi od 200 do 1.200 EUR. To je zgolj globa, ki se nanaša na neprijavljen plačilni račun iz tujine. Če so na podlagi sredstev neprijavljenega plačilnega računa ali ostalih finančnih računov nastale druge davčne nepravilnosti (npr. neprijavljene obresti, ki bi morale biti v Sloveniji prijavljene in obdavčene), so glede tega zagrožene dodatne globe.

Sorodne objave

Novice