NOVOLETNO OBDAROVANJE V PODJETJU

December 10, 2018 NOVOLETNO OBDAROVANJE V PODJETJU

Zadnji mesec v letu ni kakor drugi, to je mesec radosti in druženja, družinske povezanosti, miru, spokoja ter mnogih dobrot. December je tudi čas obdarovanja, tudi zaposlenih in njihovih otrok. Darila so različno davčno obravnavana, o čemer pa je potrebno razmisliti še pred obdarovanjem.

DARILA ZAPOSLENIM

Darila, ki jih zagotovi delodajalec zaposlenemu so boniteta. To pomeni, da se vrednost darila všteva v osnovo za obračun prispevkov za socialno varnost in v osnovo za obračun akontacije dohodnine. Izjema so darila, ki jih delodajalec ne zagotavlja redno ali pogosto in katerih vrednost v mesecu ne presega 15 eur. Bonitete tudi ni potrebno obračunati ob novoletni pogostitvi zaposlenih. Stroški daril in organizacije novoletne pogostitve za zaposlene, od katerih se ne obračuna boniteta, je davčno nepriznan odhodek. Pri teh stroških delodajalec ne sme uveljavljati odbitek DDV.

DARILA DANA OTROKOM ZAPOSLENIH

Če delodajalec podari darilo otroku zaposlenega, od darila ni potrebno obračunati prispevkov in davkov, če je darilo dano otroku do starosti 15 let, v mesecu decembru in če njegova vrednost ne presega 42 eur. Izpolnjena morajo biti vsa tri merila, sicer šteje darilo za obdavčljivi dohodek. Kadar vrednost darila preseže znesek 42 evrov ali je obdarovani otrok starejši od 15 let, merila za neobdavčeno obdarovanje niso izpolnjena. V tem primeru darilo šteje za boniteto zaposlenega starša in se obdavči skupaj z njegovo plačo. Po pojasnilih Finančne uprave je strošek teh daril davčno priznan odhodek, ne sme pa se ob nakupu uveljavljati odbitek DDV.

Obdarovanje otrok se lahko izvede v denarju, bonih, ali materialni obliki (igrače, knjige, pogostitev…). Paziti je potrebno, da celoten strošek (vrednost pogostitve in darila skupaj) ne presega meje 42 eur.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>