NOVOLETNO OBDAROVANJE V PODJETJU

NOVOLETNO OBDAROVANJE V PODJETJU

Zadnji mesec v letu ni kakor drugi, to je mesec radosti in druženja, družinske povezanosti, miru, spokoja ter mnogih dobrot. December je tudi čas obdarovanja, tudi zaposlenih in njihovih otrok. Darila so različno davčno obravnavana, o čemer pa je potrebno razmisliti še pred obdarovanjem.

DARILA ZAPOSLENIM

Darila, ki jih zagotovi delodajalec zaposlenemu so boniteta. To pomeni, da se vrednost darila všteva v osnovo za obračun prispevkov za socialno varnost in v osnovo za obračun akontacije dohodnine. Izjema so darila, ki jih delodajalec ne zagotavlja redno ali pogosto in katerih vrednost v mesecu ne presega 15 eur. Bonitete tudi ni potrebno obračunati ob novoletni pogostitvi zaposlenih. Stroški daril in organizacije novoletne pogostitve za zaposlene, od katerih se ne obračuna boniteta, je davčno nepriznan odhodek. Pri teh stroških delodajalec ne sme uveljavljati odbitek DDV.

DARILA DANA OTROKOM ZAPOSLENIH

Če delodajalec podari darilo otroku zaposlenega, od darila ni potrebno obračunati prispevkov in davkov, če je darilo dano otroku do starosti 15 let, v mesecu decembru in če njegova vrednost ne presega 42 eur. Izpolnjena morajo biti vsa tri merila, sicer šteje darilo za obdavčljivi dohodek. Kadar vrednost darila preseže znesek 42 evrov ali je obdarovani otrok starejši od 15 let, merila za neobdavčeno obdarovanje niso izpolnjena. V tem primeru darilo šteje za boniteto zaposlenega starša in se obdavči skupaj z njegovo plačo. Po pojasnilih Finančne uprave je strošek teh daril davčno priznan odhodek, ne sme pa se ob nakupu uveljavljati odbitek DDV.

Obdarovanje otrok se lahko izvede v denarju, bonih, ali materialni obliki (igrače, knjige, pogostitev…). Paziti je potrebno, da celoten strošek (vrednost pogostitve in darila skupaj) ne presega meje 42 eur.

Sorodne objave

Novice