OBDAVČITEV DARIL

OBDAVČITEV DARIL

Še malo in novo leto bo zopet tu. Verjetno že razmišljate kaj boste letos podarili poslovnim partnerjem in tudi zaposlenim. Ali veste, da darila, ki jih podjetje ob novem letu podari poslovnim partnerjem (fizičnim osebam), zaposlenim ali otrokom zaposlenih, predstavljajo v skladu z Zakonom o dohodnini dohodek, od katerega je potrebno obračunati in plačati davek, če znesek darila presega znesek določen z Zakonom.

DARILA ZAPOSLENIM

Darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu so BONITETA. Od daril, ki jih delodajalec ne zagotavlja redno ali pogosto, se ne plačajo prispevki in dohodnina, če vrednost vseh daril v mesecu ne presega 13 eur. Z letom 2017 se znesek neobdavčenih daril poveča na 15 eur.

DARILA DANA OTROKOM ZAPOSLENIH

Če je darilo dano otroku:

  • do starosti 15 let,
  • v mesecu decembru in
  • vrednost ne preseže 42 eur

od daril ni potrebno obračunati prispevkov in davkov. Če niso izpolnjeni vsi zgoraj navedeni pogoji (npr. darila niso dana v decembru) predstavlja darilo boniteto, ki bremeni enega izmed staršev.

DARILA POSLOVNIM PARTNERJEM

Podjetje, ki daje darila poslovnim partnerjem, mora pred izročitvijo darila pridobiti davčno številko obdarjenca. Darila poslovnim partnerjem predstavljajo drug dohodek, od katerega mora podjetje obračunati in plačati dohodnino po stopnji 25%. Če vrednost darila (z vrednostjo je mišljena tržna vrednost, ki vključuje DDV) ne presega 42 eur oziroma če vrednost vseh daril prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 eur, dohodnine ni potrebno obračunati in o danem darilu ni potrebno poročati davčni upravi. Če darilo ne presega 80 eur, podjetju ni potrebno plačati davka, mora pa o izplačilu poročati davčni upravi.

V skladu z Zakonom o davku od dohodka pravnih oseb spadajo darila poslovnim partnerjem (z logotipom ali brez) med stroške reprezentance, ki so davčno priznani le delno (50% vrednosti).

darila

 

Sorodne objave

Novice