OLAJŠAVA ZA INVESTIRANJE V RAČUNALNIŠKO OPREMO

OLAJŠAVA ZA INVESTIRANJE V RAČUNALNIŠKO OPREMO

Brez računalniške opreme ne moremo več opravljati dejavnosti. Ogromno posla se izvede preko interneta, saj se veliko dogovorov in naročil s kupci ter dobavitelji izvede preko mailov ali preko posebnih B2B povezav. Tudi z državnimi uradi (FURS, SURS, ZZZS) sodelujemo pogosto le še preko interneta (portali edavki, e-vem). Investiranje v računalniško opremo je zato nujno, zaradi novih rešitev pa tudi pogosto.

Če imate namen v bližnji prihodnosti investirati v računalniško opremo, predlagamo, da to storite še pred novim letom, saj si zaradi tega lahko znižate davek od dobička za leto 2017. Uveljavljate namreč lahko investicijsko olajšavo v opremo in tako znižate davčno osnovo v višini 40% investiranega zneska v računalniško opremo, vendar največ v višini davčne osnove. Če pa je vrednost opreme pod 500 EUR, pa lahko v letu nakupa znižate davčno osnovo za investicijsko olajšavo in tudi za celotno vrednost sredstva.

Računalniška oprema vključuje tako strojno kot programsko opremo, vključno z določenimi vrstami pisarniške opreme, ki imajo vgrajene komponente računalniške opreme. Primeri le te so:

  • multifunkcijske naprave, ki imajo vgrajeno mrežno kartico, s katero je povezana na interno računalniško omrežje, oziroma, ki se dejansko uporablja v povezavi z računalnikom;
  • pametni telefoni, ki poleg prenosa zvoka omogočajo še upravljanje z elektronsko pošto, zajem in prenos slikovnega in video materiala, dostop do interneta, uporabo različnih programov, vključno z dostopom do internih informacijskih sistemov podjetja;
  • pametne ure, saj je to nosljiva računalniška naprava, namenjena nošenju na uporabnikovem zapestju, ki ponuja funkcionalnosti, podobne tistim na pametnem telefonu;
  • druge »iNaprave«, ki z vgrajeno programsko opremo zagotavljajo funkcionalnosti, ki so potrebne za opravljanje poslovnih funkcij zavezanca.

Če je vrednost opreme pod 500 EUR, lahko že letos znižate davčno osnovo za celotno vrednost sredstva. Opremo z vrednostjo pod 500 EUR lahko izkažete kot osnovno sredstvo, ki se amortizira, ali pa kot strošek obdobja, ki takoj znižuje poslovni izid. Če ga boste izkazali kot osnovno sredstvo, boste lahko uveljavljali olajšavo za investiranje. Hkrati pa lahko celotna vrednost sredstva že v letu nakupa znižuje davčno osnovo in posledično davek.

Sorodne objave

Novice