OPTIMIZACIJA DAVČNIH OBVEZNOSTI TUDI Z VZDRŽEVANIMI DRUŽINSKIMI ČLANI

OPTIMIZACIJA DAVČNIH OBVEZNOSTI TUDI Z VZDRŽEVANIMI DRUŽINSKIMI ČLANI

Posebna davčna olajšava za vzdrževane družinske člane se uveljavlja že pri izračunu akontacije dohodnine od dohodkov iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugih dohodkov. Podatke o vzdrževanih družinskih članih, ki so bili upoštevani pri medletnem izračunu akontacije dohodnine, morajo nato izplačevalci dohodkov sporočiti davčnemu organu. Ti podatki se namreč upoštevajo v napovedi za odmero dohodnine za obračunsko leto.

V Računovodski družbi Nucleus plus bomo podatke o vzdrževanih družinskih članih posredovali davčnemu organu na dan zadnjega izplačila v letu 2016 oziroma najkasneje 15. januarja 2017. Podatke bomo posredovali preko sistema eDavki. Hkrati pa bomo vsem izplačevalcem plač poslali obvestila za zaposlene, iz katerih bo razvidno, kako so med letom uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Prejemniki plač in drugih dogodkov lahko optimizirajo svoje davčne obveznosti pri čemer si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki:https://edavki.durs.si/OpenPortal/CommonPages/Documents/New_Doh_Odm.aspx

Z izračunom lahko preverijo, kako naj uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, da bo izračun dohodnine zanje optimalen. Podatke za izračun lahko korigirajo do 6. februarja 2017. Vsi, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, jo lahko uveljavijo; tisti, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa bodo lahko te podatke še spremenili. Podatke se lahko oddajo z osebnim digitalnim potrdilom prek portala eDavki z oddano »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«, ali osebno na finančnem davčnem uradu, kjer ima oseba stalno prebivališče.

Po 6. februarju 2017 pa bodo spremembe možne le v obliki ugovora na informativni izračun dohodnine za leto 2016. Optimizirajte svoje osebne oziroma družinske davčne obveznosti pravočasno.

 

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice