PODJETJA DONIRAJTE

August 26, 2019 PODJETJA DONIRAJTE

Podjetja se čedalje bolj zavedajo vpetosti v širše družbeno in naravno okolje, zato želijo prispevati k višji kakovosti življenja in k razvoju lokalnega okolja. Zato podpirajo številne humanitarne, kulturne, športne in izobraževalne projekte. Pomoč nudijo s finančnimi sredstvi, včasih pa tudi s svojimi dobrinami ali storitvami.

Tudi v računovodski družbi Nucleus plus se zavedamo naše družbene odgovornosti, zato smo letos sredstva namenili pogorelemu Waldorfskemu vrtcu Studenček v Mariboru. S prispevkom želimo pomagati 50 otrokom, da se bodo lahko čim prej vrnili v svoj vrtec. Požar, ki je konec junija nastal zaradi napake na električni napeljavi, je namreč povsem uničil vrtec. Škoda je tako velika, da bo sanacija trajala kar nekaj mesecev.

K donacijam pa želimo spodbuditi tudi vas, podjetja in samostojne podjetnike, da v svojem okolju prepoznate projekte in osebe, ki so vredne zaupanje in potrebujejo podporo za svoje delovanje. Želimo pa vas tudi poučiti kako se z davčnega vidika obravnavajo donacije. V kolikor namreč želite pomagati je pomembno, da upoštevate tudi čimbolj optimalen okvir vaše donacije.

Donacija je davčno nepriznan strošek. Vendar pa lahko organizacija uveljavlja olajšavo za donacije, če sredstva podari preko za to ustanovljenih nepridobitnih organizacij v Sloveniji ali Evropski Uniji. Olajšave ne more uveljavljati, če stvari podarili neposredno osebam ali organizacijam, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo.

Olajšava za donacije v humanitarne, invalidske, socialnovarstvene, dobrodelne, znanstvene, vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, športne, kulturne, ekološke, religiozne in splošno koristne namene lahko znaša do višine 0,3 % obdavčenega prihodka organizacije v davčnem obdobju. Poleg te olajšave lahko organizacija uveljavlja še olajšavo v višini do 0,2 % obdavčenega prihodka davčnega obdobja za znesek izplačil v denarju in v naravi za kulturne namene in za takšna izplačila prostovoljnim društvom, ustanovljenim za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki delujejo v javnem interesu za te namene. Neizkoriščeni del te olajšave se lahko koristi v naslednjih 3 letih.

Donacije izplačane v denarju niso predmet DDV. V primeru da je donacija dana v naravi, pa mora donator obračunati DDV, če je bil pri nabavi upoštevan (odbit) vstopni DDV.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>