PREDVIDENE SPREMEMBE PRI OBDAVČITVI NORMIRANCEV

PREDVIDENE SPREMEMBE PRI OBDAVČITVI NORMIRANCEV

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog sprememb na davčnem področju t.i. mini davčno reformo. Med ključnimi novostmi je sprememba sistema normiranih odhodkov, ki dobrim 31.445 normirancem omogoča poenostavljeno plačevanje dohodnine.

Višino normiranih odhodkov naj bi znižali s sedanjih 80 na 60 odstotkov, namesto cedularne obdavčitve v višini 20 odstotkov pa bi se davek izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred. Zgornja meja pri upoštevanju normiranih stroškov v višini 50.000 oziroma 100.000 evrov se naj ne bi spremenila, bodo pa tisti, ki jo bodo presegli, izločeni iz sistema.

Po izračunih ministrstva bodo normiranci z dohodki do približno 35.000 evrov na leto (okoli 77% vseh normirancev) po novem manj obremenjeni. Novi način pavšalne obdavčitve pa bo manj zanimiv za tiste, ki imajo visoke prihodke iz opravljanja dejavnosti in za popoldanske samostojne podjetnike. Slednjim se bodo namreč v davčno osnovo šteli poleg dohodka iz dejavnosti tudi plača in drugi zaslužki.

Na finančnem ministrstvu pojasnjujejo, da so se za spremembe odločili zaradi večje učinkovitosti in pravičnosti sistem a ter zmanjšanja negativnih vplivov na trgu dela.

slika-za-normirance

Vir: MF, Predlog nabora ukrepov na davčnem področju 2017

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice