PRIHAJA VIŠJA OBDAVČITEV KAPITALA

December 3, 2019 PRIHAJA VIŠJA OBDAVČITEV KAPITALA

Dohodnina od dohodkov iz kapitala (obresti, dividende, kapitalski dobički) bo v letu 2020 višja za 2,5 odstotka.

Kapital bo po novem obdavčen bolj. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, se bo zvišala za 2,5 odstotka. V letu 2019 še velja, da se v primeru pridobivanja obresti, dividend in ustvarjanja dobičkov iz kapitala plača 25% davka, ki je dokončen. Od leta 2020 bodo dohodki iz kapitala obdavčeni po stopnji 27,5%.

Podjetje, ki bi izplačal lastniku dividendo v višini 10.000 eur, bo po novem plačalo 250 eur več davka, lastnik bo namesto 7.500 eur bo dobil 7.250 eur. Enaka sprememba velja tudi pri izplačilu obresti od posojil fizičnim osebam.

Izračun davka od dividend, obresti in kapitalskih dobičkov za leti 2019 in 2020

3-12-2019_1

Pri prodaji vrednostnih papirjev, deležev in investicijskih kuponov se stopnja obdavčitve z dobo imetništva znižuje, vendar se bo v letu 2020 nekoliko počasneje kot do zdaj. V primeru lastništva vrednostnega papirja do pet let bo treba plačati davek v vrednosti 27,5 odstotka, po dopolnjenih petih letih lastništva se bo stopnja davka znižala na 20 odstotkov, po 10 letih na 15 odstotkov, po 15 letih pa na 10 odstotkov. Če se bo vrednostni papir odsvojil pozneje kot 20 let po nakupu, davka ne bo.

3-12-2019_2

Če rabite pomoč pri optimizaciji davkov s področja obresti, dividend in kapitalskih dobičkov, izpolnjevanju ali oddaji davčnih napovedi, vam v Računovodski družbi Nucleus plus lahko pomagamo. Kontaktirajte nas, če želite našo pomoč.

 

 

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2020 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>