PRVI INFORMATIVNI IZRAČUNI DOHODNINE ODPOSLANI

PRVI INFORMATIVNI IZRAČUNI DOHODNINE ODPOSLANI

953.500 zavezancev za dohodnino je v prvih dneh aprila po navadni pošti prejelo informativne izračune za dohodnino za leto 2018. Če ste tudi vi med njimi, preverite, ali so vključeni podatki o prejetih dohodkih pravilni. Preverite tudi, ali imate upoštevane olajšave o vzdrževanih družinskih članih. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2019. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2019.

Ste prejeli informativni izračun dohodnine?

Na spletni strani Edavkov lahko preverite, ali so za vas že izdali informativni izračun dohodnine za leto 2018. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če boste vnesli svojo davčno številko.

Informativne izračune lahko vidite tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Preverite pravilnost podatkov v informativnem izračunu

Če ste prejeli informativni izračun za dohodnino, izračune natančno poglejte in preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Podatke preverite s podatki, ki ste jih prejeli od izplačevalcev vaših dohodkov. V kolikor so podatki nepravilni, pomanjkljivi, ali pa je davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morate do 29.4.2018 vložiti ugovor. Ugovora ni potrebno vlagati, če razlika ne presega 1 EUR.

Če ste v letu 2018 prejeli kakršnekoli dohodke iz tujine in jih niste napovedali že med letom, morate to storiti v ugovoru zoper informativni izračun. V kolikor pa informativnega izračuna niste prejeli, ker so edini dohodki, ki jih prejemate, prejeti iz tujine, ste dolžni vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

Ugovor lahko vložite tudi, v kolikor niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, pa bi jo želeli uveljavljati.

Če ugovora ne boste vložili, storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Oddaja ugovora

Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Lahko pa oddate obrazec v papirnati obliki, ki ga prejmete na vseh finančnih uradih ali si ga natisnete s spletne strani Finančne uprave RS.

V kolikor se z informativnim izračunom strinjate, vam ni potrebno storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo informativni izračun samodejno postal odločba.

Plačilo/vračilo dohodnine

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2019, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijske račune do 29. maja 2019.

 

Sorodne objave

Novice