SPREJET ZAKON O DAVČNEM POTRJEVANJU RAČUNOV

SPREJET ZAKON O DAVČNEM POTRJEVANJU RAČUNOV

Z 2. januarjem 2016 bo potrebno vse račune za dobave blaga in storitev, ki so plačani z gotovino, potrditi pri Finančni upravi RS po predpisanem postopku. Potrjevanje računov pri FURS-u bo obvezno za vse osebe, ki pri opravljanju dejavnosti izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju, razen zakonsko določenih izjem (podjetja, ki množično izdajajo račune v dejavnostih kot so oskrba z električno energijo, plinom in paro, oskrba z vodo, ravnanje z odpadki ter telekomunikacijska dejavnost). Pri tem plačilo z gotovino pomeni vsako plačilo, ki ni neposredno nakazilo na transakcijski račun prodajalca oziroma dobavitelja blaga ali storitev.

Zakon predvideva prehodno obdobje dveh let, do 31. decembra 2017, v katerem se bo lahko zavezanec prosto odločil o tem, ali bo za izdajo računov uporabljal elektronsko napravo (davčno blagajno), ki je povezana s FURS-om ali vezano knjigo računov (VKR). V primeru uporabe VKR bo moral zavezanec račune naknadno potrditi pri FURS.

Izvajanje postopka potrjevanja računov pri Finančni upravi RS bo za zavezance obvezno od 2. januarja 2016, neobvezna vključitev v sistem potrjevanja računov pa bo na strani Finančne uprave RS omogočena s 1. decembrom 2015.

Sorodne objave

Novice