STE PREJELI INFORMATIVNI IZRAČUN DOHODNINE?

STE PREJELI INFORMATIVNI IZRAČUN DOHODNINE?

959.945 zavezancev za dohodnino je v prvih dneh aprila po navadni pošti prejelo informativne izračune za dohodnino za leto 2020. Če ste tudi vi med njimi, preverite, ali so vključeni podatki o prejetih dohodkih pravilni. Preverite tudi, ali imate upoštevane olajšave o vzdrževanih družinskih članih. Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila 2021. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2021.

Ste prejeli informativni izračun dohodnine?

Na spletni strani Edavkov lahko preverite, ali so za vas že izdali informativni izračun dohodnine za leto 2020. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če boste vnesli svojo davčno številko.

13-4-2021_1

Informativne izračune lahko vidite tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Preverite pravilnost podatkov v informativnem izračunu

Če ste prejeli informativni izračun za dohodnino, izračune natančno poglejte in preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Podatke preverite s podatki, ki ste jih prejeli od izplačevalcev vaših dohodkov. V kolikor so podatki nepravilni, pomanjkljivi, ali pa je davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morate do 30.4.2021 vložiti ugovor. Ugovora ni potrebno vlagati, če razlika ne presega 1 EUR.

Če ste v letu 2020 prejeli kakršnekoli dohodke iz tujine in jih niste napovedali že med letom, morate to storiti v ugovoru zoper informativni izračun. V kolikor pa informativnega izračuna niste prejeli, ker so edini dohodki, ki jih prejemate, prejeti iz tujine, ste dolžni vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

Ugovor lahko vložite tudi, v kolikor niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, pa bi jo želeli uveljavljati.

Če ugovora ne boste vložili, storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Oddaja ugovora

Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo. Lahko pa oddate obrazec v papirnati obliki, ki ga prejmete na vseh finančnih uradih ali si ga natisnete s spletne strani Finančne uprave RS.

V kolikor se z informativnim izračunom strinjate, vam ni potrebno storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo informativni izračun samodejno postal odločba.

 Plačilo/vračilo dohodnine

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 31. maj 2021, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijske račune do 28.  maja 2021.

Sorodne objave

Novice