TUDI LETOS SMO SE O NOVOSTIH SEZNANILI NA KONGRESU IZVAJALCEV RAČUNOVODSKIH STORITEV

TUDI LETOS SMO SE O NOVOSTIH SEZNANILI NA KONGRESU IZVAJALCEV RAČUNOVODSKIH STORITEV

Edina stalnica v življenju so spremembe. V računovodski družbi Nucleus plus se tega dobro zavedamo, zato se je kar 9 naših sodelavcev v začetku oktobra udeležilo  Kongresa izvajalcev računovodskih storitev. Kongres v organizaciji Zbornice računovodskih servisov je bil že 20. po vrsti, zbralo se je 300 udeležencev,  za njegov nemoten potek pa je skrbela naša direktorica Ksenija Prosen.

Seznanili smo se z razvojem novih sodobnih tehnologij, ki bodo v prihodnje precej krojile poklic računovodje. Nove tehnologije prinašajo nove proizvode in storitve, nove načine poslovanja,… zato je mag. Tadeja Rupnik iz Ministrstva za finance predstavila regulacijo kripto valut in njihovo računovodsko in davčno obravnavo.

V Računovodski družbi Nucleus plus nenehno sledimo razvoju sodobnih tehnologij a se predvsem zavedamo, da mora ostati varnost in varovanje podatkov na prvem mestu.

Opravljanje storitev v tujini že dolgo ni več novost. Prav tako ni novost napotitev delavcev na delo v tujino. Čeprav je trg dela načeloma odprt, se pri napotitvah srečamo z nemalo pravnimi ter tudi davčnimi zahtevami. Posebnosti, na katere moramo biti pozorni sta nam predstavila mag. Helena Polič Kosi in Damjan Pal.

S 1.1.2019 pa se spreminjajo tudi Slovenski računovodski standardi. Andreja Bajuk Mušič je predstavila spremembo pri računovodenju najemov – med osnovnimi sredstvi se bodo po novem znašla vsa sredstva, ki jih ima podjetje v lasti ali najemu. Torej tudi tista, ki jih ima v poslovnem najemu. Obstajajo pa tukaj izjeme, ki mikro in majhnim družbam dovoljujejo, da poslovne najeme evidentirajo še vedno med stroški najemnin.

Kongres pa smo zaključili s predavanjem dr. Željka Ćurića, Vodenje sebe in drugih v kriznih situacijah. Med drugim je poudaril: »Definirati krizo za posamezno osebo v določeni situaciji je ena najbolj zahtevnih nalog. Izhaja iz pravila, da ljudje ne reagiramo na situacijo, ampak na pomen, ki ga sami situaciji pripišemo. Krize ne definira vsebina dogodka, ampak način, kako oseba ta dogodek doživlja. Ne obstaja dogodek, ki ga bomo vsi enako prepoznali kot kriznega.«

Naj s to mislijo tudi zaključimo povzetek vsebin o katerih je tekla beseda na jubilejnem 20. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev. Mi bomo te vsebine in napovedane spremembe še naprej spremljali in vas o njih seveda obveščali. Tako bomo preprečili kakšno krizno situacijo, do katere bi prišlo, če bi nas našla nepripravljene.

Čisto na koncu naj še omenim, da so vsebine predavanj zbrane v zborniku na 120 straneh, ki jih lahko naročite na spletni strani ZRS. Več pa lahko vidite tudi na povezavi:  https://kongres-zrs.gzs.si/Novice/ArticleId/68056/20-kongres-izvajalcev-racunovodskih-storitev-v-besedi-in-sliki

30-10-2018_1_2    30-10-2018_2_2

 

Sorodne objave

Novice