TUDI PODJETJA LAHKO PLAČAJO DAJATVE OD PLAČ Z ENIM PLAČILNIM NALOGOM

TUDI PODJETJA LAHKO PLAČAJO DAJATVE OD PLAČ Z ENIM PLAČILNIM NALOGOM

Podjetniki in podjetja, ki imajo zaposlene, lahko po novem plačajo vse dajatve, obračunane na REK-u, z enim plačilnim nalogom.

FURS je lani omogočil poenostavljeno plačilo prispevkov za socialno varnost samozaposlenim, družbenikom, kmetom, prostovoljcem in »popoldancem«. Za ta namen so bili izdani in poslani v spletne banke zavezancev e-računi v višini 3.029.739 evrov. Zaradi prijave na poenostavljen način plačevanja obveznih dajatev so ti zavezanci svoje obveznosti poravnali s kar 24.788 manj plačilnimi nalogi.

Od sedaj je ta poenostavitev na voljo tudi podjetjem in podjetnikom, ki plačujejo obvezne dajatve, obračunane v obračunu davčnega odtegljaja (REK obrazec). Namesto s petimi položnicami za pet različnih dajatev, obračunanih z REK obrazcem, lahko tako zavezanec mesečne obveznosti plača le z enim e-računom. To pa pomeni predvsem manj dela in manj stroškov.

Kaj morate storiti, da boste obveznosti, obračunane z REK obrazcem, plačevali z e-računom?

Najprej morate pri svoji spletni banki oddati prijavo na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se strinjate s Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom. To morate narediti le enkrat, saj prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa.

FURS vam bo na podlagi oddanega obračuna davčnega odtegljaja (REK obrazca) pripravil t.i. zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Zbirni plačilni nalog vam bo naslednji dan po oddaji REK obrazca poslan v spletno banko v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v pdf obliki. Za izvršitev plačila boste morali samo še potrditi plačilni nalog v spletni banki. Rok za plačilo obveznosti do FURS je pet dni od dneva izplačila dohodka.

Sorodne objave

Novice