VEZANA KNJIGA RAČUNOV

VEZANA KNJIGA RAČUNOV

primer računa iz vezane knjige računovZ vključno 31. januarjem 2015 bodo morali pričeti uporabljati vezane knjige izdanih računov tisti zavezanci za davek, ki pri prodaji za gotovinsko plačilo ročno izdajajo račune (npr. na paragonske bloke) ali pa izdajajo račune s pomočjo programskega paketa Word oziroma Excel.   Vezano knjigo računov bo moral uporabiti tudi zavezanec za davek, ko bo ročno izdal račun, ker ne bo mogel uporabiti računalniškega programa in elektronske naprave zaradi okvare ali zaradi izpada električne energije.

Račun iz vezane knjige računov je potrebno izdati le v primeru izdaje računov, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino. Plačila z gotovino so plačila z bankovci ali kovanci, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom ter drugimi podobnimi načini plačila.

Vezano knjigo računov se bo lahko kupilo v prosti prodaji na trgu. Pred prvo uporabo se jo bo moralo potrditi pri Finančni upravi Republike Slovenije. Zavezanci, za katere je predpisano vlaganje davčnih obračunov, napovedi in drugih obrazcev, bodo vezano knjigo potrdili elektronsko preko portala eDavki, ostali zavezanci pa bodisi osebno na finančnem uradu, bodisi elektronsko preko portala eDavki. Tako izdane račune bo potrebno hraniti 10 let.

Sorodne objave

Novice