VRAČILO DDV TUJIM FIZIČNIM OSEBAM

May 20, 2019 VRAČILO DDV TUJIM FIZIČNIM OSEBAM

Kupec, ki kupi blago v Sloveniji in ga iznese v osebni prtljagi na območje zunaj Evropske Unije, je pod določenimi pogoji upravičen do vračila plačanega DDV. DDV mu mora vrniti prodajalec blaga.

Kupec, ki v Evropski Uniji nima stalnega ali običajnega prebivališča, in iznese iz Unije blago, kupljeno v Sloveniji, je upravičen do vračila plačanega DDV. Vračilo davka se lahko zahteva tudi od nadomestnih delov, ki so zaradi popravila ali servisiranja vgrajeni v motorna vozila, plovila ali zrakoplove, registrirane zunaj davčnega območja Unije. Pravice do vračila davka na dodano vrednost pa ni mogoče uveljaviti za trošarinske izdelke: mineralna olja, alkohol in alkoholne pijače, tobak in tobačne izdelke.

Kupec lahko od prodajalca zahteva vračilo DDV, če je vrednost kupljenega blaga z vključenim DDV na enem računu, višja od 50 eurov. Blago mora kupec tudi prenesti iz Unije pred iztekom tretjega meseca po mesecu nakupa.

Kupcu, ki želi vračilo davka, prodajalec izda obrazec DDV-VP. Kupec mora kupljeno blago dati na vpogled mejnemu carinskemu organu, ki po pregledu overi izvirnik obrazca DDV-VP in izvirnike priloženih računov ter vpiše datum iznosa blaga iz Unije. Overjene obrazce (obrazec in račune) mora kupec v roku šestih mesecev od dneva izdaje obrazcev, dostaviti prodajalcu oziroma drugi osebi, ki jo je prodajalec pooblastil za vračilo davka. Ob prejemu dokumentov prodajalec izplača znesek davka v gotovini ali pa v 15 dneh od dneva prejema zahtevka znesek vplača na račun, ki ga navedel kupec v zahtevku.

Plačani davek nato prodajalec zahteva od davčnega organa. Obrazec za vračilo davka na dodano vrednost v potniškem prometu (obrazec DDV-VE) predloži elektronsko preko eDavkov. Obrazec predloži po preteku meseca, v katerem je vrnil DDV kupcu.

 

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2019 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>