ZA BOJ PROTI IZSILJEVALSKIM VIRUSOM NA VOLJO 39 RAZLIČNIH ORODIJ

ZA BOJ PROTI IZSILJEVALSKIM VIRUSOM NA VOLJO 39 RAZLIČNIH ORODIJ

Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT je kot partner pristopil k projektu No More Ransom in v slovenščino prevedel portal https://www.nomoreransom.org/si/index.html . S tem je omogočil vsem žrtvam izsiljevalskih virusov oziroma zainteresiranim posameznikom, da se v slovenskem jeziku seznanijo z informacijami, kako virusi delujejo, kako se lahko zaščitimo in kako lahko dešifriramo zaklenjene podatke, kadar je to potrebno in mogoče.

Na portalu je za dešifriranje zaklenjenih podatkov izsiljevalskih virusov na voljo 39 brezplačnih različnih orodij. Omenjena brezplačna orodja so v obdobju od decembra 2016 do danes omogočila povrnitev oziroma dešifriranje dokumentov brez plačila odkupnine najmanj 10.000 žrtvam napada.

SI-CERT še vedno opozarja, da je za varnost uporabnikov oziroma podatkov pomembna previdnost pri odpiranju priponk in varnostna kopija najpomembnejših dokumentov. To je še posebej pomembno, ker se število žrtev izsiljevalskih virusov veča, v obdobju med aprilom 2015 in marcem 2016 za kar 5,5 krat. Po zadnjem množičnem napadu, v maju 2017, pa je ta številka še večja.

Naši informatiki, Triglif d.o.o. so pripravili nekaj napotkov, s katerimi boste hitreje prepoznali lažna sporočila napadalcev.

Najpogostejši način okužbe z izsiljevalskimi virusi je še vedno okužba preko e-poštnih sporočil, zato smo za vas pripravili nekaj napotkov, s katerimi boste hitreje prepoznali lažna sporočila napadalcev. V prilogi pa je primer sporočila (seveda brez virusa) z označenimi in opisanimi prepoznavnimi znaki.

22-5-2017-2

 

Write a Message

Your email address will not be published.

Sorodne objave

Novice