ZA PODARJENO HRANO NE BO TREBA PLAČATI DDV

September 25, 2017 ZA PODARJENO HRANO NE BO TREBA PLAČATI DDV

Ena ključnih novosti, ki jih prinaša spremenjen Pravilnik o izvajanju davka na dodano vrednost je, da so donatorji za podarjeno hrano oproščeni davka na dodano vrednost (DDV). To pomeni, da bodo donatorji hrane, ki so identificirani za namene DDV, lahko odbijali DDV od nabav donirane hrane oziroma jim za donirano hrano ne bo potrebno obračunavati DDV.

Obveznost obračuna DDV od donirane hrane je bil namreč do sedaj pogosto razlog, da se proizvajalci hrane, gostinci in trgovci niso odločili za doniranje hrane. S spremembo zakonodaje želi država spodbuditi k donacijam hrane, da se s tem zmanjša količina zavržene hrane in da se viški hrane namenijo tistim, ki jo potrebujejo.

Donatorju hrane ni potrebno obračunati DDV za donirano hrano, ki izpolnjuje pogoje za doniranje hrane po predpisih, ki urejajo kmetijstvo, če skupna vrednost donirane hrane v tekočem letu ne presega 2% prihodkov, ugotovljenih po računovodskih predpisih za zadnje zaključeno poslovno leto. Pri davčnih zavezancih, ki šele začnejo poslovati, se skupna vrednost donirane hrane določi v višini 2% prihodkov, ki se izračunajo v odvisnosti od obsega pričakovanih prihodkov v tekočem letu.

Zakon o kmetijstvu določa, da so lahko donatorji hrane pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane v verigi preskrbe s hrano, in hrano darujejo posrednikom (humanitarnim organizacijam, invalidskim organizacijam in javnim zavodom s področja socialnih in varstvenih storitev), ki delijo hrano za humanitarne namene fizičnim osebam. Donatorji in posredniki morajo izpolnjevati pogoje nosilcev živilske dejavnosti s hrano v skladu s predpisi EU, poleg tega morajo biti tudi vpisani v register obratov. Podari pa se lahko samo hrana, ki izpolnjuje vse zahteve o varnosti živil.

Kaj pravijo o nas

 • Gordana Rađenović
  Arhi 3K

  Neznanje, nerazumevanje, fokusiranost na moj posel, premalo časa … vse to je strah pred vodenjem računovodstva. Vendar, ko sem odpirala svoj s.p., so mi nasveti in znanje Ksenije Prosen izjemno pomagali.

 • Marko Peršin, Direktor
  CDI UNIVERZUM

  Smo dolgoletne stranke družbe Nucleus plus, kar priča o našem zadovoljstvu s storitvami. Poleg nedvomne strokovnosti cenimo tudi hitro odzivnost in individualen pristop.

 • Kristina Rauter, vodja notranjih služb
  FACKELMANN d.o.o.

  Fackelmann d.o.o. je vse od ustanovitve leta 1996 stranka vašega računovodskega servisa. To je dokaz, da zelo dobro sodelujemo, in da smo s storitvami zadovoljni.

 • mag. Marjana Majerič, pomočnica direktorja
  Tehnološki park Ljubljana

  Ekipa podjetja Nucleus plus ne beleži samo poslovne dogodke, ampak nam nudi strokovno podporo in nasvete za hitrejšo rast in za doseganje zastavljenih strateških ciljev.

 • Vasja Spindler, prokurist
  KONE d.o.o.

  Ker smo podjetje v tuji lasti, je za nas izredno pomembno, da naš računovodski servis dobro obvlada pripravo poročil za tuje lastnike: Nucleus plus to obvlada odlično in pri tem nikoli ne zamuja z roki, tako da se na njih lahko 100 % zanesemo.

Vpišite iskalni niz

© 2018 Računovodska družba Nucleus Plus | Vse pravice pridržane | Izdelava: hipergo>>>